Wat zijn kloven?

Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters tot een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. De oorzaak is vaak een droge of juist verweekte huid. Deze kloven kunnen erg pijnlijk zijn en tot bloedens toe openscheuren.

Waar komen kloven voor?

Er zijn twee verschillende soorten kloven die op verschillende plekken voorkomen:

  • Vochtige kloven-> meestal tussen of onder de tenen
    Deze ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie, maar hoeft niet.
  • Droge kloven-> meestal aan de hiel
    Een verminderde talgafscheiding(droge huid), eeltvorming, (overmatig)lichaamsgewicht en een beperkte transpiratievorming geeft in veel gevallen kloven aan de hielen. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. Een behoorlijk pijnlijke aandoening.

Wat te doen om uw kloven te verhelpen?

Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk (schimmel)infecties te bestrijden en/of voorkomen. Deze moet eerst worden behandeld met een anti-schimmelzalf. Daarnaast is het belangrijk de huidomgeving zo droog mogelijk te houden door na het wassen tussen de tenen goed af te drogen en iedere dag schone sokken aan te trekken. In sommige gevallen kunnen er sneller kloofjes ontstaan door de stand van de tenen. Dan kunt u een antidrukmiddel gebruiken om de afstand tussen de tenen te vergroten, waardoor verweking minder snel opnieuw kan optreden. Bij kloven door een schimmelinfectie in een vergevorderd stadium, kunt u beter de huisarts te raadplegen.

Bij droge kloven is het belangrijk dat de eeltlaag niet te dik wordt. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas daarna is genezing van deze kloven goed mogelijk d.m.v. dagelijks een goede vette zalf (GEEN VASELINE OF UIERZALF!) aan te brengen om er zo voor te zorgen dat de nieuwe huid niet verder kan inscheuren. Op de hielen is de oorzaak in veel gevallen het lopen op blote voeten op grove ondergrond of dragen van slippers/klompen. De huid bij de hielen kan hierdoor wat wijd gaan staan door het lichaamsgewicht en eerder gaan scheuren dan dat u dichte schoenen aanheeft die de huid bij elkaar houdt. U kunt in extreme gevallen wel tijdelijk eenmaal per dag een laagje vaseline aanbrengen op de kloof over de vette zalf heen totdat de kloof wat uitgroeit, dan direct stoppen. In dit geval dient de vaseline als een soort pleister op de huid, want de vaseline blijft op de huid liggen en trekt niet in de huid in tegenstelling tot een vette zalf zonder vaseline. Nadat u van deze kloven genezen bent, adviseer ik u om de huid dagelijks te blijven verzorgen om te voorkomen dat de kloven terugkeren en het eelt dun te houden. Dit is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming, omdat het anders weer zal terugkeren.

In sommige gevallen is het moeilijk om droge kloven zelf aan te pakken, omdat de huid zo dik en gescheurd is. In dit geval is het verstandig om een voetbehandeling te ondergaan bij een pedicure (misschien wel een paar keer). Dit kan dan een goed opzetje zijn om zo de kloven makkelijker zelf onder controle te krijgen.