U heeft vast wel eens last gehad van voetproblemen. Blaren bijvoorbeeld, of kloven en/of een schimmelnagel. Voetproblemen ontstaan meestal doordat u er onnodig lang mee ‘rondloopt.’ Dit terwijl een voetbehandeling uw voeten vaak pijnloos en binnen een behandeling van circa drie kwartier weer in topconditie brengt. Daarna loopt u weer als op ‘wolken’.

Dit zijn de meest voorkomende voetproblemen:
Blaren
Eeltvorming
Huidschimmel
Ingroeiende Teennagels
Kloven
Likdoorns
Schimmelnagels

Blaren
Een veel voorkomend probleem bij sporters zijn blaren. Tegen druk en wrijving verdedigt de voethuid zich door eeltvorming. Hevige wrijving geeft echter een soort noodmaatregel door blaarvorming.
Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje. Voor een snelle genezing en het voorkomen van infectie is het dus van groot belang dat de blaar gedurende die eerste 24 uur gesloten blijft.
Dit betekent wel 24 uur last van een pijnlijke blaar. Na de eerste 24 uur geneest een blaar sneller als hij heel blijft, maar wel het vocht eruit wordt gedrukt. Om daarbij het gevaar van infectie te voorkomen moet het gebied rondom de blaar goed ontsmet worden.
Vervolgens maak je aan de zijkanten een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en druk je het vocht uit de blaar van binnen naar buiten. Zorg ervoor dat al het vocht eruit loopt en het ‘blaardak’ verkleeft met de blaarbodem. Het losse stuk huid mag beslist niet worden verwijderd, omdat er dan een infectie kan ontstaan.
Plak de blaar daarna strak af met een pleister (zonder gaas). In de meeste gevallen kan men daarna gewoon weer verder lopen of sporten. Om blaren te voorkomen zie ‘voetverzorging bij sporters.’


Eeltvorming
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk. Personen die veel tillen of zwaar werk met de handen verrichten hebben als natuurlijke bescherming- eelt aan de handen. Overmatig eelt aan de voeten geeft vaak aanleiding tot vervelende klachten.

-Eelt aan de voeten als bescherming
Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk, een natuurlijke beschermlaag. Aan de voeten hebben we ook een beschermlaag nodig, omdat die veel wrijving hebben. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat het pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, soms in combinatie met likdoorns.
Dit eelt wordt in een voetbehandeling weggehaald tot de normale dikte en eventuele likdoorns worden verwijderd. Zelf kunt u het eelt bij vijlen met bijvoorbeeld een eeltvijl.

-Eelt door verkeerd schoeisel
Ook kan eelt ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen of teentoppen, met als gevolg pijnlijke likdoorns. Meestal is de schoen dan de oorzaak, deze is te klein. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken, omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk om extra eeltvorming aan de tenen te voorkomen.
Heeft u last van overmatig eelt, dan zou een voetbehandeling erg prettig zijn voor uw voeten.Daarna zal u het gevoel hebben dat u op ‘wolken’ loopt.


Huidschimmel
Huidschimmel wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Veel mensen hebben last van deze (jeukende) huidaandoening. In een voetbehandeling kan deze aandoending een vroeg stadium herkend worden. Zo kan een eenvoudige behandeling met zalf en poeder voldoende zijn. Ook is een voetbehandeling een ‘must’ als u verdere besmetting naar bijvoorbeeld nagels wilt voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat zeker op voor schimmelinfectie.

-Hoe herkent u huidschimmel (zwemmerseczeem)?
Schimmelinfecties komen veelvuldig voor tussen de tenen en onder de voeten. Het begint vaak met blaasjes en door krabben gaat de huid kapot. Deze infectie is zéér besmettelijk.

-Wat is de oorzaak van huidschimmel?
Je kan het oplopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat leven schimmelsporen het best, Daardoor vormen deze ruimtes een bron van besmetting. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie.

Behandeling
In een vroeg stadium kan behandeling met anti schimmelzalf en poeder nog voldoende zijn. Behalve de huid kunt u ook alle schoenen behandelen met schimmeldodende poeder. Dit zal heel regelmatig en consequent herhaald moeten worden om te voorkomen dat u zichzelf telkens opnieuw besmet. In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer genoeg en is het raadzaam de huisarts te raadplegen.


Ingroeiende teennagels
Ingroeiende teennagels (vaak aan de grote teennagel) zijn een pijnlijke aandoening die zo snel mogelijk moet worden verholpen. Wij geven u tips om te voorkomen dat uw nagels gaan ingroeien. Ook begeleiden wij de nagel met groeien, zodat de nagel niet meer ingroeit.

Hoe ontstaan ingroeiende teennagels?
De grootste risicofactoren voor het ontstaan van ingroeiende teennagels is druk door slecht passende schoenen, het verkeerd – te kort – knippen van nagels en een zachte nagelomgeving door veel baden of transpiratie. Zijwaartse druk van te smalle schoenen dringt de nagelwal over de nagel heen. Bovenwaartse druk door schoenen met te weinig ruimte in hoogte voor de tenen, duwt de nagel dieper in het nagelbed.

Verkeerd knippen
Als de nagel te kort wordt geknipt geeft dat vaak een verlichting vanwege drukvermindering. Maar meestal wordt het probleem verergerd. Ze moeten altijd minimaal 1 millimeter uit steken voorbij de teentoppen. Een ander veelgemaakte fout is, dat je de hoek van de nagel schuin weg knipt. Dit om direct pijnverlichting te geven. Hierdoor kan de nagel steeds dieper in het zachte weefsel van de nagelwal binnendringen. Vaak is er ook nog sprake van een beschadiging door knippen, waardoor zich als het ware een scherpe splinter vormt die nog makkelijker in het zachte weefsel dringt.

Verloop
In veel gevallen speelt meer dan één van de zojuist genoemde factoren een rol. Wanneer uiteindelijk de nagel dieper in het zachte weefsel binnendringt, ontstaat er een ontsteking. De huid wordt dan rood, glanzend en gespannen. Een kloppende pijn in de teen die gevoelig is bij de minste aanraking is het gevolg.

Behandeling
U wordt geadviseerd niet zelf langdurig te proberen een ingroeiende nagel te behandelen. Wij hebben daar instrumenten voor en kunnen er voor zorgen dat de nagel goed glad wordt gemaakt en eventueel dunner gefreesd. Bovendien kunnen wij er voor zorgen dat de nagel drukvrij komt te liggen.

Voorkomen beter dan genezen
Dit gaat zeker op voor een ingroeiende nagel. Wanneer u aandacht schenkt aan de volgende punten kunt u deze pijnlijke aandoening voorkomen:
-knip teennagels altijd recht en niet te kort
-knip nooit hoekjes van de teennagel rond af
-vijl ook de teennagels netjes glad zoals uw vingernagels
-draag schoenen die voldoende ruimte bieden aan de tenen, zowel in breedte als in hoogte
-heeft u teennagels die de neiging hebben aan de zijkanten naar binnen te krullen, laat een pedicure u dan adviseren over de mogelijkheden om de nagelgroei te begeleiden.
Tenslotte is het verstandig om langs te komen voor een voetbehandeling na de eerste symptomen van een ingroeiende nagel. Dit om pijnlijke ontstekingen te voorkomen.


Kloven
Kloven zijn plekken waar de huid ingescheurd is. Deze inscheuringen van enkele millimeters tot een centimeter lang zijn aan de oppervlakte breder dan in de diepte. De oorzaak is vaak een droge of juist verweekte huid.
Waar komen kloven voor?
Aan de hiel ontstaan kloven wanneer de huid extra droog is, meestal in combinatie met overmatige eeltvorming. Tussen de tenen door een verweekte huid.

Vochtige kloven tussen of onder de tenen
Deze ontstaan door een verweekte huid door overmatige transpiratie of door langdurig contact met water. Een belangrijke oorzaak is vaak een schimmelinfectie. Deze moet eerst worden behandeld met door de arts voorgeschreven medicamenten. Daarbij is het zaak de huidomgeving zo droog mogelijk te houden door na het wassen tussen de tenen goed af te drogen.

Droge kloven aan de hiel
Een verminderde talgafscheiding en een beperkte transpiratievorming geeft vaak kloven aan de hiel. De elasticiteit van de huid is afgenomen en leidt daardoor tot scheurvorming. Door een voortdurende belasting kunnen de kloven dieper worden en daarbij gaan ontsteken of zelfs bloeden. Een behoorlijk pijnlijke aandoening.

Wat te doen om uw kloven te verhelpen?
Bij vochtige kloven is de behandeling erop gericht zoveel mogelijk infecties te bestrijden. Bij kloven door schimmelinfectie in een vergevorderd stadium, kunt U beter de huisarts te raadplegen. Bij misvorming van de tenen kunnen we antidrukmiddelen aanbrengen om de afstand tussen de tenen te vergroten, waardoor verweking niet opnieuw kan optreden.
Bij droge kloven wordt zoveel mogelijk overmatig eelt verwijderd, voornamelijk de randjes eelt van de kloven. Dit is belangrijk om het herstel van elasticiteit van de huid te bevorderen. Pas dan is genezing van droge kloven goed mogelijk. Na deze behandeling adviseren wij u om de huid intensief te verzorgen. Dit is noodzakelijk bij een huid die gevoelig is voor kloofvorming.


Likdoorns
Een likdoorn, ook wel eksteroog genoemd, is een sterke eeltvorming op een klein gebied van de huid. Het is een misverstand te denken dat een likdoorn een wortel heeft. Een likdoorn groeit van buiten naar binnen.
Dat wil zeggen dat het gevormde eelt door de druk van de schoen op een kleine ruimte naar binnen wordt gedrukt in een kegelvorm. Door de kegelvorm, met de punt naar binnen, doet de likdoorn pijn als men er op drukt.
In een voetbehandeling kan deze likdoorn verwijderd worden. Als er aan de oorzaak niets wordt gedaan, bijvoorbeeld door het model of type schoen te veranderen, is het logisch dat zich op den duur weer een likdoorn vormt.


Schimmelnagels
Een vervelende aandoening, soms pijnlijk. Schimmels zijn de aanstichters van deze zogenaamde ‘kalknagels.’

Hoe herkent u een schimmelnagel?
Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele / bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.

Hoe vaak komt het voor?
In Nederland lijdt naar schatting circa 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate je ouder wordt. Ook risicogroepen (bijvoorbeeld diabetici) hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en een schaamtegevoel.

Hoe ontstaan schimmelnagels?
Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s.
Wanneer u daar op blote voeten rondloopt, komt u bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen.
Als u vervolgens uw voeten onvoldoende afdroogt en overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. U bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen?
Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat kunt u zelf doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:
-gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af
-desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels
-droog uw voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen
-draag goed passende, leren schoenen
-wissel schoenen regelmatig
-draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes.

Behandeling van schimmelnagels
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling duurde vaak wel 6 tot 12 maanden. Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden. Naast de voorgeschreven middelen moeten alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken. Een ondersteunende voetbehandeling is van groot belang. Wij kunnen dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.

Een geruststelling tot slot
Na behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel kan het zijn dat u in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. U ziet weinig resultaat. Dit komt doordat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er echter weer een gezonde nagel die u geen last of pijn meer bezorgt.