Een veel voorkomend probleem bij wandelaars en sporters zijn blaren. Tegen druk en wrijving verdedigt de voethuid zich door eeltvorming. Hevige wrijving geeft echter een soort noodmaatregel: blaarvorming.

Wat is een blaar?

Een blaar is een beschermend vochtkussen met een blaas, gevormd door de bovenste huidlaag en een bodem bestaande uit de onderste huidlaag. De blaarbodem vormt in 24 uur een nieuw huidlaagje.

Wat te doen?

Voor een snelle genezing en het voorkomen van infectie is het van groot belang dat de blaar gedurende die eerste 24 uur gesloten blijft. Dit betekent wel 24 uur last van een pijnlijke blaar. Na de eerste 24 uur geneest een blaar sneller als hij heel blijft, maar wel het vocht eruit wordt gedrukt. Om daarbij het gevaar van infectie te voorkomen moet het gebied rondom de blaar goed ontsmet worden. Vervolgens maak je aan beide zijkanten een kleine opening, bijvoorbeeld met een gedesinfecteerde naald, en druk je het vocht uit de blaar van binnen naar buiten. Zorg ervoor dat al het vocht eruit loopt en het ‘blaardak’ verkleeft met de blaarbodem. Het losse stuk huid mag beslist niet worden verwijderd, omdat er dan een infectie kan ontstaan of zoals ook wel gezegd: een porte d ‘entrée.
Plak de blaar daarna strak af met een pleister (zonder gaas). In de meeste gevallen kan men daarna gewoon weer verder lopen of sporten.

Kunnen blaren voorkomen worden?

Vooral in het begin van het sportseizoen of bij het dragen van nieuwe schoenen treden blaren op. Dat komt doordat de huid vaak een tijd niet aan druk of wrijving is blootgesteld of het niet gewend is. Eelt is nodig om uw huid te beschermen tegen blaren en dat wordt door wrijving pas weer aangemaakt. Neem daarom vooral in deze periode beschermende maatregelen. Plak gevoelige huidgebieden af tijdens training en wedstrijden met bijv. pleister. De schoen wrijft dan tegen de pleister in plaats van de huid.
Om blaren te voorkomen moeten sportschoenen goed aansluiten. Wat ook kan helpen is om een paar dunne sokken onder uw sportsokken aan te trekken. Dat kan alleen helpen als de schoenen daardoor niet te krap zitten. Let wel op dat de tenen niet afgekneld worden. Het is ook niet verstandig om vlak voor het sporten je voeten in te smeren, daardoor worden je voeten te zacht, terwijl ze juist wat ruwer moeten zijn. Wat u wel kunt doen is een ‘blaarpreventieve’ crème gebruiken.