​Eczeem is zowat de meest voorkomende huidaandoening. Vaak wordt het ook aangeduid als “dermatitis”. De huid met eczeem jeukt en is rood, droog en schilferig. Ze is soms verdikt (lichenificatie) en kan met helder vocht gevulde blaasjes vertonen. Er zijn verschillende types eczeem.

Contacteczeem

De 3 meest voorkomende types zijn:

1. Irritatief contacteczeem
Het eczeem wordt veroorzaakt door contact met een irriterende stof of huidirritatie door bijvoorbeeld droogte, wrijving, warmte/kou of veel contact met water (vanwege nat werk bijvoorbeeld).

​2. Allergisch contacteczeem
Eczeem met aan de basis contact met een allergene stof.

Deze bovenstaande vormen van eczeem kunnen worden voorkomen of verholpen worden door de desbetreffende stoffen of prikkels te vermijden. Echter kan het even duren voordat de huid helemaal herstelt is.

3. Atopisch of constitutioneel eczeem
​Ook wel ‘neurodermitis’ genoemd. Het eczeem is eerder erfelijk van aard en wordt niet veroorzaakt door een bepaalde stof, maar wordt wel opnieuw uitgelokt of verergerd door allergenen en irriterende stoffen. Deze vorm van eczeem kan jammer genoeg niet worden voorkomen.

Lees hier over alle vormen van eczeem.

Parfum allergie in Aftershave. Bron: huidarts.com

Zinvolle preventieve maatregelen bij eczeem:

1. Eczeem uitlokkende stoffen vermijden.
De stoffen die het vaakst de huid irriteren, allergische reacties veroorzaken of constitutioneel eczeem uitlokken of verergeren, zijn reeds bekend. Een lijst van de meest voorkomende stoffen die u het beste kunt vermijden vindt u onder meer op de deze website.

Uit alle dermatologische informatie blijkt steeds opnieuw dat parfum, geurstoffen, conserveringsmiddelen, parabenen en chemische UV-filters tot de meest allergene stoffen in de cosmetica behoren. Bekijk hier de Dr. Baumann lijst met welke irriterende ingrediënten daaronder kunnen vallen en u het beste kunt vermijden. Dat geldt eigenlijk voor iedere huid!

2. De huidbarrière herstellen.
Gebruik cosmetica voor de droge huid met ceramides, ureum, teunisbloemolie en eventueel ook met vitamine B12. Deze ingrediënten hebben een bewezen barrièreherstellende werking. Hierdoor kunnen dehydratatie, schilferigheid en infecties worden vermeden. Neem niet al te vaak een heet en/of lang bad of douche. Dit droogt de huid ernstig uit. Het is niet 100% te vermijden natuurlijk, dus gebruik dan een gezonde, natuurlijke badolie in bad of smeer de droge huiddelen voor een douchebeurt in met een geschikte huidolie. Deze olie beschermd de huid tegen uitdrogen door het water en zal een groot verschil maken, omdat olie waterafstotend is!! Uiteraard niet rondom de ogen gebruiken, want dat kan irriteren. Ook niet handig voor onder op de voetzool i.v.m. uitglijden. Gebruik ook zo min mogelijk zeep en doe dat alleen op de plekken die echt vies worden zoals onder de oksels bijvoorbeeld. Het is echt niet nodig om elke keer het hele lichaam in te zepen! Ook kunt het beste even niet scrubben.

3. De huid hydrateren.
Een gewone crème zal de huidvochtigheid met maximaal 15% doen toenemen. Dat is niet voldoende voor een optimale hydratatie van de huid. Gebruik daarom cosmetica met een hoog gehalte aan liposomen in gel vorm. Meervoudige liposomen kunnen de huidvochtigheid bij dagelijks gebruik tot bijna 100% verhogen. Dr. Baumann heeft hele goede liposomen gels in het assortiment, die ook goed geschikt zijn voor de eczeemhuid.

4. Niet krabben en jeuk vermijden.
Door het krabben kan de huid zich niet blijvend herstellen. Gebruik daarom producten met een hoog gehalte vitamine E. Natuurlijke vitamine E (INCI = d-alpha-tocopherol acetate) vermindert jeuk, is niet allergeen, is huideigen en heeft de sterkste werking van alle vitamine E vormen. Het heeft bovendien een zeer brede beschermende en herstellende werking.

5. Vermijd/bestrijd infecties.
Een verstoorde huidbarrière maakt de huid vatbaar voor infecties door bacteriën en schimmels. De huisarts of dermatoloog zal hiertegen medicatie kunnen voorschrijven als dat gebeurd. Ook uw huidverzorging kan behulpzaam zijn en vooral: ze kan infecties helpen voorkomen. Zo hebben producten die vitamine B12 bevatten een bewezen ontstekingsremmende werking.

Constitioneel eczeem. Bron: vmce.nl

Hormoonzalf

Soms is het onvermijdelijk om tijdelijk een hormoonzalf te gebruiken die de huisarts of dermatoloog voorschrijft. Dat kan bij ernstige jeuk, roodheid, blaasjes of zwelling een goede oplossing zijn voor op de korte termijn en kan de huid net dat zetje geven wat nodig is om de vicieuze cirkel van jeuk en beschadigde huid te doorbreken. Je gaat namelijk krabbelen door de jeuk en krijgt vervolgens weer jeuk door de beschadigde huid wat herstellende is. Ook kan het zijn dat u slecht slaapt door de jeuk en kan uw hele welbevinden eronder lijden (ik spreek uit eigen ervaring helaas). Nadeel is wel dat hormoonzalf bij langdurig gebruik bijwerkingen kan geven zoals bijvoorbeeld een hele dunne huid. Advies is dan ook dat zodra de huid weer in een rustigere fase terecht is gekomen, te stoppen met de hormoonzalf en bovenstaande 5 preventieve maatregelen ervoor kunnen zorgen dat het eczeem minder of niet aanwezig zal zijn.

Van een constitutioneel eczeem raak je jammer genoeg nooit helemaal af en zal met ups en downs weer op kunnen vlammen. Met een goede verzorging, op basis van de juiste ingrediënten, houdt u het wel goed onder controle, zodat het minder tot uiting zal komen. Dr. Baumann bevat een aantal producten met de juiste specifieke ingrediënten die een eczeemhuid nodig heeft. 

Indien u graag meer wil weten over de Dr. Baumann producten bij eczeem, neem dan contact met mij op.