Voetschimmel wordt in de volksmond ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Veel mensen hebben last van deze (jeukende) huidaandoening. In een voetbehandeling kan deze aandoening in een vroeg stadium herkend worden. Zo kan een eenvoudige behandeling met anti-schimmelzalf voldoende zijn om de huid weer gezond te krijgen.
Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat zeker op voor een schimmelinfectie, want deze is zeer hardnekkig. Het tijdig behandelen van een huidschimmel is ook belangrijk als u verdere besmetting naar bijvoorbeeld de nagels wilt voorkomen. Ook kan je van een huidschimmel last krijgen van blaasjeseczeem aan je handen. Er ontstaan dan blaasjes met vervelling aan de zijkanten van de vingers en in de handpalmen. Dit is geen schimmel maar een overgevoeligheidsreactie op de schimmelinfectie van uw voeten en wordt dan een ”mykide” reactie genoemd.
Ouderen, mensen met verminderde weerstand (door bijvoorbeeld chemokuren of hiv) of mensen met diabetes mellitus zijn gevoeliger voor schimmelinfecties.
Hoe herken je huidschimmel (zwemmerseczeem)?
Schimmelinfecties komen vaak voor aan de voeten. Het begint meestal met grijs-witte schilfertjes en kloofjes tussen de tenen. Soms jeukt het en door krabben gaat de huid makkelijk kapot. Een schimmelinfectie is zéér besmettelijk. Voetschimmel kan ook aan de voetzool of aan de rand van de voet optreden. Daarbij ontstaan rode schilferende plekken, soms met blaasjes en puistjes. Ook het eelt van de voeten kan dikker worden en er kunnen kloven in ontstaan.
Wat is de oorzaak van huidschimmel?
Je kan een schimmel oplopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat leven schimmelsporen namelijk het best, Daardoor vormen deze ruimtes een bron van besmetting. Als de schimmel je huid binnendringt en zich uitbreidt, heb je een infectie. Ook overmatig zeepgebruik, een beschadigde huid, een weke huid en het niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) dragen bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie. In de vochtige schilfers kunnen bacteriën groeien, waardoor de voeten onaangenaam ruiken.
Hoe kun je huidschimmel het beste behandelen?
In een vroeg stadium kan behandeling met een anti-schimmelzalf voldoende zijn. Behalve de huid kunt u ook alle schoenen behandelen met schimmeldodende poeder of spray. Dit zal heel regelmatig en consequent herhaald moeten worden om te voorkomen dat je jezelf telkens opnieuw besmet. Er zijn ook een aantal standaard maatregelen die helpen de groei van schimmels te beperken. In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer genoeg en is het raadzaam de huisarts te raadplegen.
Hoe nu verder?
Voetschimmel kan gemakkelijk terugkomen. Door de adviezen te blijven volgen, kun je proberen dit te voorkomen. Komt de schimmel toch weer terug, dan kun je deze met dezelfde crème behandelen.