Huidschimmel wordt ook wel ‘zwemmerseczeem’ genoemd. Veel mensen hebben last van deze (jeukende) huidaandoening. In een voetbehandeling kan deze aandoending een vroeg stadium herkend worden. Zo kan een eenvoudige behandeling met zalf en poeder voldoende zijn. Ook is een voetbehandeling een ‘must’ als u verdere besmetting naar bijvoorbeeld nagels wilt voorkomen. Voorkomen is beter dan genezen en dat gaat zeker op voor schimmelinfectie.

-Hoe herkent u huidschimmel (zwemmerseczeem)?
Schimmelinfecties komen veelvuldig voor tussen de tenen en onder de voeten. Het begint vaak met blaasjes en door krabben gaat de huid kapot. Deze infectie is zéér besmettelijk.

-Wat is de oorzaak van huidschimmel?
Je kan het oplopen in gezamenlijke doucheruimtes, kleedkamers en zwembaden. In een warm en vochtig klimaat leven schimmelsporen het best, Daardoor vormen deze ruimtes een bron van besmetting. Ook overmatig zeepgebruik en niet voldoende afdrogen van de voeten (vooral tussen de tenen) draagt bij aan het ontstaan van een schimmelinfectie.

Behandeling
In een vroeg stadium kan behandeling met anti schimmelzalf en poeder nog voldoende zijn. Behalve de huid kunt u ook alle schoenen behandelen met schimmeldodende poeder. Dit zal heel regelmatig en consequent herhaald moeten worden om te voorkomen dat u zichzelf telkens opnieuw besmet. In een vergevorderd stadium zijn deze maatregelen niet meer genoeg en is het raadzaam de huisarts te raadplegen.