Is lippenbalsem nu wel of niet verslavend?

Vaak zie ik mensen meerdere keren per dag smeren met een lippenbalsem waar ze niet meer ’’zonder’’ lijken te kunnen. Het lijkt wel of de lippen ‘’verslaafd’’ zijn aan de lippenbalsem. Kan dat eigenlijk wel en hoe werkt dat dan precies? Dat lees je in deze blog!

Oorzaak droge lippen

Door bijvoorbeeld de kou of de zon, kunnen de lippen schraal en droog worden en kapot gaan of kloofjes krijgen. Door ze te verzorgen met niet afsluitende vetten, kan dat tegengegaan worden. Helaas is het zo dat de meeste lippenbalsems minerale olie bevat die de huid geheel afsluiten. Die minerale olien verstoren het natuurlijke mechanisme. Het is dan niet meer het “vet” of het gebrek eraan wat in dit geval verantwoordelijk is voor een intakte huidbarière en dus gladde lippen . Hier is een heel ander mechanisme aan het werk.

Maar hoe werkt dat mechanisme dan?

Het zit zo: Onze opperhuid bestaat voornamelijk uit ceramides. Als deze afschilferen, gaat er een signaal naar de onderliggende laag om nieuwe ceramidecellen te produceren. Het is met het huidvocht wegvloeiend/verdampend calcium dat de noodzaak van verse aanvoer van nieuwe fosfolipiden en ceramides ‘signaleert’ aan de huidcellen. Wanneer de huid is afgesloten kan het vocht en dus ook de calcium niet weg en wordt dit hele mechanisme lamgelegd.  Op die manier ontstaat er een tekort aan ceramides en vallen er letterlijk ‘gaten, kloven en putten’ in de huidbarière van de lippen. 

Vicieuze cirkel

Door weer lippenbalsem met minerale olie te smeren ‘vullen’ we die gaten, waardoor de lippen weer zacht aanvoelen, tot alle minerale olie weer is weggelikt en we weer moeten bijsmeren. Op die manier ontstaat er dus een vicieuze cirkel die van kwaad naar erger gaat en dit verschijnsel, waarbij men eigenlijk continue aan het smeren is,  noemen we ‘lippenbalsemverslaving”. 

Conclusie

Een ‘’lippenbalsemverslaving’’ bestaat dus wel degelijk! Daarnaast is het eigenlijk verbazingwekkend dat hier nog discussie over bestaat. De negatieve invloed van minerale olie op de huid en dan voornamelijk op de vorming van ceramides en de huidbarrière is immers wetenschappelijk nauwkeurig beschreven. Meer over de nadelige gevolgen van het gebruik van minerale olie leest u in deze blog.

Wat is dan wel veilig om te gebruiken?

Er zijn lippenbalsems op de markt zonder minerale olie van DR. BAUMANN:

  • Lip Stick met beschermingsfactor 7, op basis van macadamiaolie, ricinusolie en natuurlijke vit. E, houdt uw lippen het hele jaar door in conditie. Zowel bij koud weer als in de zon.
  • Lip Balm is een rijke, niet vettende lippencrème voor de verzorging van de gevoelige lippen. Vitamine E, proline en hyaluronzuur garanderen een langdurige bescherming tegen uitdrogen. Zowel in de zomer als in de winter.
  • Lip Balm Vitamin is een rijke en niet vettende lippencrème die aan de allerhoogste eisen voldoet. Huidvriendelijke vitamines zoals natuurlijke vitamine E, vitamine A, D-panthenol, vitamine B12, vitamine C en biotine brengen de huid van de lippen weer in evenwicht, beschermen ze en optimaliseren de relatieve huidvochtigheid. Zachte, verzorgde lippen zijn het resultaat. De Lip Balm Vitamin heeft een roze kleur vanwege de vitamine B12 maar hij kleurt de lippen niet.

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Super fijn artikel, bedankt voor alle info!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *