Mondmasker & je huid

Sinds kort is het dragen van een mondmasker op bepaalde plekken en in een aantal beroepen verplicht. Mondmaskers blijken immers zeer effectief te zijn tegen de verspreiding van het coronavirus. Echter, een nadeel van het (langdurig) dragen van een mondmasker is dat het voor de volgende huidproblemen kan zorgen: een blog

  • roodheid
  • irritaties
  • schrale plekken (tot zelfs striemen)
  • wondjes achter de oren.
  • pukkeltjes

Ik geef je graag een aantal tips om huidproblemen te vermijden of verminderen, gebaseerd op mijn kennis en ervaring tot nu toe. Zelf draag ik tijdens het werk continue een mondmasker en inmiddels heb ik balans gevonden in hoe je je huidconditie zo goed mogelijk krijgt en houdt.

Roodheid, irritaties en schrale plekken

Roodheid, irritaties en schrale plekken komen voor ten gevolge van constante wrijving van het masker op de huid. De huidbarrière wordt op die manier kapot gewreven. Tegen deze “mechanische” invloed valt op zich weinig te beginnen, maar herbruikbare (wasbare) maskers zijn een stuk comfortabeler dan wegwerpmaskers. De meeste herbruikbare maskers hebben een zachte katoenen binnenkant tegenover het ruwere materiaal van wegwerpmaskers. Daardoor wordt het vocht beter geabsorbeerd wat ontstaat tijdens uitademen en praten en zorgt het voor minder wrijving. Ze bieden ook een beter draagcomfort en zijn dus een stuk huidvriendelijker.

Mondmasker Dr. Baumann

Pukkeltjes

Pukkeltjes en ontstekingen worden veroorzaakt door bacteriën. Van nature komen er héél veel bacteriën voor op de huid. Dat is ook heel fijn, want ze beschermen ons tegen weer andere boosdoeners en ze maken deel uit van onze huidflora. De zuurgraad van onze huid zorgt er voor dat ze onder controle blijven. Alles is normaal gesproken dus goed op elkaar afgestemd. Maar door het dragen van een mondkapje komen de bacteriën die op onze huid zitten terecht op het mondmasker. En zo’n mondmasker is natuurlijk de ideale broedplaats voor bacteriën. Warm en vochtig door onze ademhaling en met meer dan voldoende voeding om zich verder te ontwikkelen. Die massa bacteriën komt dan weer terug op de huid en zorgt daar voor ontstekingen en pukkeltjes, zeker wanneer daarbij de huidbarrière ook nog eens beschadigd is zoals je hierboven las!

Wat kun je hier tegen doen?

  • Regelmatig je masker verversen, zodat het geen broedplaats kan worden en je huid eventjes droogt aan de lucht.
  • Je huidbarrière beschermen en intact houden is een must! Verzorg ’s ochtends en ’s avonds je huid goed zodat hij overdag tijdens het dragen van een mondkapje meer kan hebben.
  • Een droge/beschadigde huid heeft een lagere weerstand en kun je het best regelmatig met een aanvullende crème insmeren, ook overdag. Die werkt vooral OP de huid, wat dus als beschermlaagje dient tegen wrijving van het mondmasker. Gebruik ook een paar keer per week een intensief verzorgend masker met liposomen, vitamines en ceramides en laat die de gehele nacht intrekken voor optimaal resultaat.
  • Bij een onzuivere huid kan je aanvullend het beste een huidvriendelijke gezichtspoeder (zonder schadelijke ingrediënten!) gebruiken op de huid onder het mondkapje. Dit zorgt ervoor dat je huid droger blijft, waardoor de voedingsbodem voor bacteriën minder groot is. Breng voor het slapengaan de zinc cream aan op onzuiverheden en ontstekingen en laat de gehele nacht intrekken. Deze werkt ontstekingsremmend!
  • Kies voor milde, huidvriendelijke verzorgingsproducten die de huid niet nog extra belasten, maar echt ondersteunen. Dus zonder allergenen en schadelijke ingrediënten. Bij Dr. Baumann zit je dus absoluut goed!

Hebben jullie ervaringen of tips omtrent het dragen van een mondmaker of wil je advies? Neem dan contact op of reageer dan hieronder!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *