Mondmasker & je huid

Sinds kort is het dragen van een mondmasker op bepaalde plekken en in een aantal beroepen verplicht. Mondmaskers blijken immers zeer effectief te zijn tegen de verspreiding van het coronavirus. Echter, een nadeel van het (langdurig) dragen van een mondmasker is dat het voor de volgende huidproblemen kan zorgen:

  • roodheid
  • irritaties
  • schrale plekken (tot zelfs striemen)
  • wondjes achter de oren.
  • pukkeltjes

Ik geef je graag een aantal tips om huidproblemen te vermijden of verminderen, gebaseerd op mijn kennis en ervaring tot nu toe. Zelf draag ik tijdens het werk continue een mondmasker en inmiddels heb ik balans gevonden in hoe je je huidconditie zo goed mogelijk krijgt en houdt.

Roodheid, irritaties en schrale plekken

Roodheid, irritaties en schrale plekken komen voor ten gevolge van constante wrijving van het masker op de huid. De huidbarrière wordt op die manier kapot gewreven. Tegen deze “mechanische” invloed valt op zich weinig te beginnen, maar herbruikbare maskers (zoals bijvoorbeeld het Dr. Baumann masker € 6,50) zijn een stuk comfortabeler dan wegwerpmaskers. De meeste herbruikbare maskers hebben een zachte katoenen binnenkant tegenover het ruwere materiaal van wegwerpmaskers. Ze bieden een beter draagcomfort en zijn een stuk huidvriendelijker. Ook is het elastiek voor achter de oren een stuk zachter van wasbare mondmaskers. Als je daar last van blijft houden, kun je die huid ontzien door een soort clip (earsaver) te gebruiken. Die gaat ook spanning/hoofdpijn tegen, veroorzaakt door de druk van het touwtje achter je oren.

Mondmasker Dr. Baumann

Pukkeltjes

Pukkeltjes worden veroorzaakt door ontstekingen, en die worden dan weer veroorzaakt door bacteriën. Van nature komen er héél veel bacteriën voor op de huid. Dat is ook heel fijn, want ze beschermen ons tegen weer andere boosdoeners en ze maken deel uit van onze huidflora. De zuurgraad van onze huid zorgt er voor dat ze onder controle blijven. Alles is normaal gesproken dus goed op elkaar afgestemd. Door het dragen van een mondkapje komen de bacteriën die op onze huid zitten terecht op het mondmasker. En zo’n mondmasker is natuurlijk de ideale broedplaats voor bacteriën. Warm en vochtig door onze ademhaling en met meer dan voldoende voeding om zich verder te ontwikkelen. Die massa bacteriën komt dan weer op de huid en zorgt daar voor ontstekingen en pukkeltjes, zeker wanneer daarbij de huidbarrière ook nog eens beschadigd is zoals je hierboven las!

Wat kun je hier tegen doen?

  • Regelmatig je masker verversen, zodat het geen broedplaats kan worden en je huid eventjes droogt aan de lucht.
  • Je huidbarrière beschermen en intact houden is een must! Dat doe je het best met een aanvullende crème. Die werkt immers vooral OP de huid. Ergens in de loop van de dag een extra verzorgingsmoment inlassen is zeker geen overbodige luxe. Als je bijvoorbeeld je huid ’s ochtends en ’s avonds verzorgt, zou je ervoor kunnen kiezen om ze ook ’s middags een volledige verzorging te geven. Vind je dit te lastig of heb je daar eigenlijk geen tijd voor, dan is een extra laagje aanvullende crème ook prima. In ieder geval beter dan niks.
  • Je kiest best voor milde, huidvriendelijke verzorgingsproducten die de huid niet nog extra belasten. Dus zonder allergenen en schadelijke ingrediënten. Bij Dr. Baumann zit je dus absoluut goed!

Hebben jullie ervaringen of tips omtrent het dragen van een mondmaker? Reageer dan hieronder!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie