Ouderdomsvlekken (Lentigo Senilis of Lentigo Solaris) zijn bruine vlekken die, net zoals sproeten of moedervlekken, tot de pigmentvlekken horen. Ze kunnen tot een paar centimeter groot worden en treden op latere leeftijd op. In principe zijn ze onschadelijk maar ze moeten wel in de gaten worden gehouden aangezien ze sterk lijken op kwaadaardige vlekken die kunnen evolueren tot huidkanker.

Ouderdomsvlek linkerwang. Bron: huidarts.com

Ouderdomsvlekken worden veroorzaakt door een ophoping van lipofuscine, een geel tot bruin pigment wat zich op latere leeftijd in de weefsels vormt.  Het ontstaat wanneer onverzadigde vetzuren, die een onderdeel van onze celmembranen zijn, gaan oxideren. Die oxidatieprocessen worden dan weer voornamelijk getriggerd door UV-straling.  Vandaar dat je ouderdomsvlekken ook meestal kunt terugvinden op die plekken van het lichaam die het meest met de zon in aanraking komen. De rug van de handen, onderarmen, gelaat en decolleté. Normaal gezien worden deze pigmentophopingen afgebroken door lysosomen, bepaalde organellen in onze cellen die op cellulair niveau instaan voor de vertering van voedingstoffen en celafval. Deze lysosomen zijn op een gegeven moment niet meer in staat om alle lipofuscine weg te werken en er ontstaan de typische ouderdomsvlekken.

Voorkómen is beter dan genezen

Ouderdomsvlekken zijn onschadelijk maar kunnen wel behoorlijk storend werken. Men is ze dus meestal ook liever kwijt dan rijk. Voorkomen is beter dan genezen. Wil je op latere leeftijd geen ouderdomsvlekken dan geldt dat je best vanaf jonge leeftijd voorzichtig met de zon omspringt. Roken is ook zo één van de factoren die ouderdomsvlekken in de hand werkt.

Behandeling van ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken kunnen, net zoals andere pigmentvlekken, op verschillende manieren worden behandeld. We geven even een overzicht van de meest toegepaste methoden:

 • IPL – behandeling
  Zoals bij een laser, wordt IPL licht selectief geabsorbeerd door de bruine kleur van de lypofuscine ophoping. Daardoor worden de bruine ouderdomsvlekjes verwijderd. Normaliter zijn ouderdomsvlekken na gemiddeld drie behandelingen verdwenen of in ieder geval minder zichtbaar maar succes wordt niet gegarandeerd. Bovendien moet je na een IPL behandeling toch een aantal voorzorgsmaatregelen in acht nemen en is IPL niet helemaal zonder risico. Er zijn namelijk wel wat bijwerkingen. Zo zal na de behandeling de huid wat rood worden gedurende enkele dagen. Daarna zal de bruine vlek licht afschilferen en soms enkele lichte korstjes vertonen gedurende een tot twee weken. Uitzonderlijk kunnen witte of bruine vlekken ontstaan gedurende 2 tot 6 maanden. Zeer uitzonderlijk ontstaan oppervlakkige brandwonden met lichte littekens als gevolg.
Lentigines solares(oudersdomsvlekken) samen met zonneschade. Bron: huidarts.com
 • Cryotherapie
  Cryotherapie is een methode die werkt door middel van bevriezing van weefsels.  Door lokaal weefsel snel te laten bevriezen, ontwikkelt zich ijs in de cellen, waardoor deze exploderen. Bij cryotherapie vormt er zich een klein, min of meer donker korstje dat na 14 dagen afvalt.  Er blijft een witte plek achter die, naarmate het “genezingsproces” vordert, opnieuw bijkleurt. De resultaten zijn goed al loop je toch altijd een risico dat de vlek achteraf niet meer helemaal bijtrekt en wit blijft.
 • Chemische Peeling
  Bij een chemische peeling wordt een vloeistof TCA (trichloorazijnzuur) op de huid aangebracht, waardoor de bovenste cellagen afschilferen. Na een medium diepe peeling voelt de huid strak aan. Sommige huidzones kunnen grijzig tot bruin verkleuren. Vanaf de derde dag na de peeling gaat de huid duidelijk schilferen. Na 5 tot 7 dagen zal de nieuwe huid verschenen zijn. Aangezien de natuurlijke lichtbeschermingsmantel van de huid sterk wordt aangetast is het zaak om zowel voor als na de behandeling de zon absoluut te vermijden. Ook deze behandeling is niet zonder risico. Ongewenste huidverkleuringen zijn niet uit te sluiten, zeker bij donkere huidtypes.
 • Fruitzuur (AHA) Peeling
  Een fruitzuurpeeling is doorgaans minder agressief dan een chemische peeling maar werkt wel op dezelfde manier.  Behalve het effect van de peeling zorgen fruitzuren (AHA’s) ook voor een verbleking van de huid.  Ook hier moeten de nodige voorzorgen voor wat betreft de zon in acht worden genomen.

Cosmetica met een hoog natuurlijke vitamine E en vitamine C gehalte is de beste keuze

 • Cosmetica
  Aangezien het bij ouderdomsvlekken om een oxidatieproces gaat lijkt het logisch om bij de keuze van cosmetica rekening te houden met een hoog gehalte aan antioxidanten. Ze zijn vooral nuttig bij het voorkomen van ouderdomsvlekken, maar zullen ook helpen om ouderdomsvlekken te doen vervagen. Zowel bij het herstel als bij de nazorg van bovenstaande behandelingen zijn ze onmisbaar. Cosmetica met een hoog vitamine E en vitamine C gehalte is dus de beste keuze. Daarnaast kan je met make-up en concealers veel camoufleren.
Werkstof ampul Dr. Baumann SkinIdent

Alle producten van Dr. Baumann bevatten voldoende natuurlijke vitamine E om de dagelijkse behoefte te dekken en voldoende bescherming te bieden bij een normale, regelmatige blootstelling aan de zon. Voor de behandeling van ouderdomsvlekken zijn er speciale preparaten met extra hoge dosissen vitamines en licht blekende ingrediënten.
Naast deze huidverzorgingsproducten heeft Dr. Baumann ook alles in huis om ouderdomsvlekken optisch weg te werken en dus te camoufleren. Dit doen we aan de hand van mooie, natuurlijke make-up, zonder maskereffect.

Wil je graag meer informatie over het gezond behandelen van ouderdomsvlekken? Neem dan even contact met mij op!

Bron: Dr. Baumann Cosmetic