Periorale dermatitis is een algemeen voorkomende huidaandoening rond de mond die gepaard gaat met rode, jeukende plekken van enkele millimeters groot.
Periorale dermatitis of clownseczeem dankt zijn naam aan het feit dat de direct aan het lippenrood grenzende huid vaak niet is betroffen. Behalve rond de mond komen de afwijkingen ook voor aan weerszijden van de neus en rond de ogen. Vaak vertoont de huid ook enige schilfering. 
Clownseczeem is meestal een reactie op crèmes of zalven met corticosteroïden. Deze smeersels worden vaak ingezet bij de behandeling van bijvoorbeeld eczeem. Het corticosteroïd veroorzaakt de aandoening maar onderdrukt het gelijktijdig, waardoor na stoppen van het gebruik de aandoening in eerste instantie zal toenemen. Ook het gebruik van vette, huidafsluitende cosmetica (minerale olie preparaten) kan clownseczeem veroorzaken.

Picture

Behandeling en zinvolle maatregelen bij periorale dermatitis

1. De corticosteroïde behandeling stopzetten wanneer deze aan de oorzaak ligt.
In eerste instantie zal de aandoening hierdoor erger worden. De crème of zalf moet dan vooral niet opnieuw  worden gebruikt!  Soms zal men wel eerst gedurende een korte tijd hydrocortisoncrème (het allerzwakste hormoonpreparaat) gebruiken om geleidelijk de sterkere hormooncrèmes te ontwennen.
2. Behandeling met antibiotica of antimycotica (metronidazol).
Vaak wordt dermatitis perioralis behandeld met een gel of crème die metronidazol (antimycotica) of erytromycine (antibiotica) bevat. Soms wordt ook oraal antibiotica voorgeschreven. Dat zijn dan meestal antibiotica van de tetracyclinegroep: tetracycline, doxycycline of minocycline, maar ook erytromycine of claritromycine kunnen worden gebruikt. Let wel: bij gebruik van sommige antibioticatabletten kan de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil verminderen!
3. Een (tijdelijk) aangepaste cosmetische verzorging.
Ook wanneer het clownseczeem werd veroorzaakt door een hormonenzalf moet vette cosmetica vermeden worden. Bij een acute uitbraak kan je de huid het beste enkel reinigen met lauw water en je normale reinigingsproducten even aan de kant zetten. De huid verzorgen kan je dan het beste doen met een zo vetvrij mogelijke verzorging. De ‘Light’ liposome preparaten van DR. BAUMANN CLASSIC of SKINIDENT zijn hier bij uitstek voor geschikt, eventueel met toevoeging van een licht ontsmettende component zoals Tea Tree.
4. Definitief kiezen voor een gezonde bionome verzorging.
Periorale dermatitis wordt ook vaak veroorzaakt door huidafsluitende, huidirriterende cosmetica. De beste manier om clownseczeem te voorkomen is deze verzorgingsproducten te vermijden en te kiezen voor producten die de huid daadwerkelijk gezonder maken in plaats van omgekeerd. DR. BAUMANN producten zijn gebaseerd op dit principe. 

Prognose

De prognose bij periorale dermatitis is goed. Reeds het vermijden van alle externa leidt dikwijls tot verbetering. Alhoewel het lang kan duren geneest het uiteindelijk littekenvrij. Uiteraard op voorwaarde dat niet terug dezelfde producten die het clownseczeem hebben uitgelokt worden gebruikt.

Indien u graag meer wil weten over de DR. BAUMANN producten,  neem dan contact op met ons.