Je kan beter niks smeren, dan iets slechts op je huid smeren!
Hoe vaak hoor ik het wel niet, mannen of vrouwen die hun huid lekker vet insmeren (niet wetende waarmee als het maar niet te duur is) en denken hun huid zo goed te verzorgen. ”Als je maar smeert” is het motto. Je denkt goed bezig te zijn, maar in werkelijkheid kan het juist averechts werken op de lange termijn. Veel van de cosmetica deugt niet. Er zitten vaak schadelijke stoffen in als minerale oliën, conserveermiddelen, parabenen en parfum. Deze stoffen zijn wetenschappelijk bewezen slecht voor de huid en doen al helemaal niks positiefs voor de huid. In veel gevallen kunt u zelfs een contactallergie opbouwen. Dit uit zich bijvoorbeeld in eczeem, schimmel of pukkeltjes. Het is zelfs beter om dan helemaal niks te gebruiken. In deze blog leest u hier meer over.
Minerale oliën, wat zijn dat nou eigenlijk?
Minerale oliën omvat een aantal geurloze oliemengsels die zijn gewonnen uit aardolie of petroleum en is miljoenen jaren geleden ontstaan uit organische, plantaardige resten.
Het ingrediënt wordt veel toegepast in huidverzorgingsproducten. Het is namelijk een vrij goedkope en stabiele olie die een lange houdbaarheid heeft. Dit in tegenstelling tot vele natuurlijke, plantaardige oliën.
Minerale olie is absoluut niet geschikt voor langdurig gebruik. De afsluitende werking verstoort de natuurlijke stofwisseling van de huid. Die stofwisseling is heel belangrijk voor het ademen en transporteren van werkstoffen en talg. Ook is die stofwisseling verantwoordelijk voor het natuurlijke herstel (celvernieuwing) van de huid. Natuurlijke, plantaardige oliën en waxen met een sterke afsluitende werking (bijvoorbeeld cacaoboter of cocosolie) zijn dus ook niet geschikt voor langdurig gebruik.
Deze oliën worden namelijk opgenomen door de huid en blijven daar opgeslagen, omdat ze niet afgebroken kunnen worden door het lichaam. Ze vermengen zich niet, omdat ze een andere structuur hebben.
Bij veelvuldig gebruik zal de huid geheel afgesloten zijn en gaan verstikken en vervuilen. Het tijdelijk afsluiten van een beschadigde/kapotte huid kan voor een korte periode goed zijn om het als een pleister te laten werken, maar daarna zou je toch voor een meer doorlatend ingrediënt/product moeten kiezen. Er zijn natuurlijke, plantaardige alternatieven voor minerale olie, dus waarom zou u daar niet voor gaan?
Een huid waar veelvuldig minerale olie opgesmeerd is, maakt vaak een onrustige en doffe indruk. Dit gaat heel vaak gepaard met verstopte poriën, onderhuidse vetbolletjes of eczeem. Acne verergert en de huid gaat sneller rimpelen. Na reinigen ziet de huid er nog dof en futloos uit.
Waarom gebruikt iedereen dan wel deze ”slechte cosmetica”?
Vaak zie je dat als er gestopt wordt met gebruik van producten met minerale olie, de huid onrustiger, vetter of trekkerig wordt in het begin. De huid kan namelijk de minerale oliën eindelijk gaan afstoten, wat ervoor zorgt dat de opgeslagen minerale oliën naar het huidoppervlak worden afgevoerd. Dit noem ik het ”afkickproces”.
Dit proces kan een aantal weken tot zelfs maanden duren, afhankelijk van hoe verzadigd de huid was.
Helaas knappen veel mensen hier op af wat ertoe leidt dat ze weer verder gaan met hun oude vertrouwde producten (met minerale olie), wat het ”probleem” in stand houdt. Het is een vicieuze cirkel waar moeilijk uit te komen is. Hier moet men dus echt doorheen, eventueel met behulp van gezichtsbehandelingen om het proces prettiger te laten verlopen en tijdelijke aangepaste thuisverzorging geschikt voor uw huid op dat moment. Na een aantal weken wordt ”uw eigen huid” langzaam zichtbaar en kan die weer gaan herstellen. Uw huid kan dan na verloop van tijd beter geanalyseerd worden om die de best mogelijke verzorging te geven.
Ook hoor ik mensen vaak zeggen;”maar het gaat altijd goed” en ”het maakt mij niet zoveel uit”. In een aantal gevallen gaat het ook niet zichtbaar verkeerd op dat moment, alleen besef wel dat er veel meer uit de gezichtsverzorging te halen valt, dan wat je tot nu toe gedaan hebt. De huid kan nog veel beter worden . Ook kunnen er op de lange termijn problemen of (onherstelbare) schade ontstaan. Wat ook bekend is onder veel mensen is de lippenbalsem of handcreme ”verslaving”. Dit is dus werkelijk een verslaving aan de minerale oliën.
Hoe herken ik de minerale oliën op de verpakking?
U herkent minerale oliën in een product als volgt, hoe hoger in de lijst, hoe meer er in zit:
Mineral Oil
Petrolatum (Vaseline)
Paraffinum-Liquidum
Paraffinum-Subliquidum
Cera Microcristallina
Microcrystalline Wax
Ozokerit
Ceresin
Hieronder ziet u een voorbeeld van de Vichy Liftactiv Nuit met een adviesprijs van € 32,50. De minerale olie is roodgekleurd. Ook ziet u in het paars parfum staan wat een sterk allergiserende werking heeft.
Samenstelling AQUA / WATER – GLYCERIN – RHAMNOSE – PRUNUS ARMENIACA KERNEL OIL / APRICOT KERNEL OIL – CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE – PENTAERYTHRITYL TETRAETHYLHEXANOATE – CETYL ALCOHOL – ZEA MAYS STARCH / CORN STARCH – BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER / SHEA BUTTER – PETROLATUM – GLYCERYL STEARATE – PENTYLENE GLYCOL – DIMETHICONE – PEG-40 STEARATE – CERA ALBA / BEESWAX – HYDROXYETHYLPIPERAZINE ETHANE SULFONIC ACID – STEARYL ALCOHOL – SORBITAN TRISTEARATE – DIMETHICONOL – TRIETHANOLAMINE – MYRISTYL ALCOHOL – PHENOXYETHANOL – ADENOSINE – MAGNESIUM ASCORBYL PHOSPHATE – ASCORBYL GLUCOSIDE – POLOXAMER 338 – CAPRYLYL GLYCOL – XANTHAN GUM – PENTAERYTHRITYL TETRA-DI-T-BUTYL HYDROXYHYDROCINNAMATE – PARFUM / FRAGRANCE
Wat zijn wel goede oliën?
Om na te gaan of uw product wel bestaat uit de beste natuurlijke en/of huideigen vetstoffen kijkt u op de verpakking naar de aanwezigheid van deze plantaardige huidgelijkende vetstoffen:
Natuurlijke plantaardige teunisbloemolie (INCI = Oleum Oenotherae Biennis)
Natuurlijke plantaardige sesamolie (INCI = Oleum Sesami Indicae)
Natuurlijke plantaardige sheabutter (INCI = Oleum Butyrospermi Parkii)
Natuurlijke plantaardige macadamiaolie (INCI = Oleum Macadamiae)
Natuurlijke plantaardige jojobaolie (INCI = Oleum Simmondsiae Californicae)
En naar deze 100% huididentieke vetstoffen:
Natuurlijke huideigen glycerine (INCI = Glycerol)
Natuurlijke huideigen glycerinewas (INCI = Glyceryl Stearate)
Natuurlijke huideigen cholesterine (INCI = Cholesterol)
Natuurlijke huideigen talgwas (INCI = Cetearyl Octanoate)
Natuurlijke huideigen triglycerides (INCI = Caprylic/Capric Stearic Triglycerides)
Natuurlijke huideigen fosfolipiden (INCI = Lecithin)
Wat nu?
Ik hoop dat u zich meer bewust bent van wat u op uw huid smeert en beseft wat dit voor invloed heeft. Het beste is om direct te stoppen met het gebruik van minerale oliën, om zo het ”afkickproces” al in gang te zetten. Ondertussen kunt u op zoek gaan naar producten die al deze schadelijke stoffen niet bevatten.
In de schoonheidssalon werk ik met het merk Dr.Baumann wat al deze schadelijke stoffen niet bevat. De dagelijkse verzorging is het allerbelangrijkste, want dat is iedere dag een behandeling thuis! U bent absoluut niet verplicht een gezichtsbehandeling te ondergaan! U kunt nog zo vaak voor een gezichtsbehandeling komen, maar als uw thuisproducten niet van goede kwaliteit zijn of niet geschikt voor uw huid, zal de huid niet of nauwelijks gaan verbeteren. Andersom bent u ook niet verplicht de producten van Dr. Baumann thuis te gebruiken als u een gezichtsbehandeling ondergaat, maar de resultaten kunnen dan teleurstellend zijn. Stel uw verwachtingen dan ook bij.
Bent u nieuwsgierig naar de producten van Dr. Baumann of de conditie van uw huid? Kom dan gratis langs voor een huidanalyse of doe de digitale analyse, zo krijgt u de juiste producten geadviseerd die passen bij de behoeften van uw huid en uiteraard uw budget. Voor ieder budget zijn er geschikte producten.
Bent u nieuwsgierig naar de prijzen? Vraag dan de prijslijst op via het contactformulier of email.
Helaas is het niet mogelijk de prijzen openlijk op de website te vermelden, vanwege de stricte regels van Dr. Baumann Cosmetic.