Wat kunt u doen bij pigmentplekjes (naevi) die u niet vertrouwd?

Nu we weer wat meer onze huid laten zien, kan het zijn dat je bruine plekjes, vlekjes of korstjes ontdekt waarvan je die eerst niet had of kleiner waren. Veel klanten die bij mij in de schoonheidssalon komen, maken zich zorgen of twijfelen over een plekje. Als schoonheidsspecialiste leren wij dan de ABCDE-regel toe te passen, om te kijken of er een vergrootte kans is op een voorstadium van een melanoom en het verstandig is naar de huisarts en/of dermatoloog te gaan.

Vooral mensen die er vroeg bij zijn, hebben een goede kans op herstel. Je kunt er nooit zomaar vanuit gaan dat iets wel of geen huidkanker is, voordat de plek nader is onderzocht door een arts.

Om tijdig in te grijpen, is het belangrijk dat vlekken op de huid regelmatig worden gecontroleerd en ze zelf te leren herkennen. Dit kunt u doen door de ABCDE-regel toe te passen om te beoordelen of het verstandig is naar de huisarts te gaan. Hieronder zal ik uitleggen hoe u de ABCDE-regel toe kunt passen.

 

 

ABCDE-regel

 

A=ASYMETRY(niet symmetrisch). Een moedervlek is symmetrisch als er een denkbeeldige streep doorheen is te trekken, en de beide helften aan weerszijden van die streep elkaars spiegelbeeld zijn. Symmetrie is een teken van goedaardigheid, asymmetrie is vergrootte kans op een voorstadium van een melanoom.

 

 

 

 

B=BORDER(rand). Een onregelmatige, grillige rand is een vergrootte kans op een voorstadium van een melanoom. Of terwijl een suspect voor dysplasie.

 

 

 

 

C=COLOR(kleur). Twee of meer verschillende kleuren binnen 1 plek is suspect voor dysplasie.

 

 

 

D=DIAMETER(doorsnede, grootte). Moedervlekken tot 6 mm zijn meestal onschuldig, een moedervlek groter dan 6 mm in doorsnee is een reden om op te letten. De grootte alleen is echter niet genoeg om zich zorgen over te maken. Een moedervlek die alleen groter is geworden zonder één van de veranderingen genoemd onder A,B, of C te hebben is meestal onschuldig.

 

 

 

E=EVOLUTION(verandering) of ELEVATION(het ontstaan van een verhevenheid). Evolutie betekent dat er een verandering optreedt in de moedervlek. Soms wordt Elevation gebruikt als begrip, dit geeft aan dat een (deel van) de moedervlek zich verheft, gaat uitsteken boven de omgeving. Ook jeuken en bloeden valt hieronder.

 

 

 

Conclusie

Is één van deze vijf kenmerken zeer duidelijk aanwezig? Of twee van deze vijf kenmerken in een bepaalde mate aanwezig? Dan is het verstandig om naar de huisarts en/of dermatoloog te gaan. Een dermatoloog kan een goede diagnose stellen en waar nodig het plekje verwijderen. Ook is het uiteraard belangrijk om verstandig met de zon om te gaan. Wilt u meer weten over zonbescherming? Lees dan ook de blogs Zonbescherming deel 1: Is een dagcrème met UV filter wel zinvol? en  Zonbescherming deel 2: Welke SPF moet ik gebruiken?

 

Hebben jullie weleens verdachte plekjes gehad? En daarnaar laten kijken door een huisarts of dermatoloog? Reageer hieronder!

 

 

Bronnen:

https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/atxt/ABCDregel.htm

https://www.mauritsklinieken.nl/nl/symptomen-van-huidkanker-herkennen

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *