Wat zijn gerstekorrels of milia?


Gerstekorrels of milia zijn kleine witte bobbeltjes die onder de huid zitten. Ze komen vooral voor bij baby’s en peuters, maar ook volwassenen hebben er weleens last van.

Gerstekorrel1

Het is niet gevaarlijk, maar de meeste mensen vinden het geen prettig gezicht en willen er toch vanaf komen.
Veel mensen verwarren milia met mee-eters, ook wel comedonen genoemd. Hierbij zijn de poriën van de huid verstopt door talg en huidschilfers. Bij gerstekorrels of milia zijn de poriën niet verstopt met talg, maar met keratine. Keratine is een natuurlijk bestanddeel van de huid. Het propje zit diep in de huid (onder de epidermis). Duwen of uitknijpen helpt niet, je kan daardoor zelfs de huid (blijvend) beschadigen.

EB1

Gerstekorrels ontstaan doordat de keratine vast blijft zitten en de huid niet goed kan verlaten. Dit zie je ook regelmatig na genezing van de huid als u erg verbrand bent geweest of een cosmetische ingreep heeft gehad. Ook bepaalde crèmes die op basis zijn van corticosteroiden kunnen milia veroorzaken. Soms is het een kwestie van aanleg.
Milia zitten vaak op de wangen, bij de neus of rond te ogen. Mensen met een donkere huid en mensen met een zonbeschadigde huid hebben er meer last van, omdat hun huid wat dikker is en de keratine meer moeite heeft de huid te verlaten.

Een gerstekorrel krijg je niet zomaar weg. Het beste kan je die laten verwijderen door een schoonheidsspecialiste, om zo de huid zo min mogelijk te beschadigen. Om te voorkomen dat er weer nieuwe gerstekorrels ontstaan, kan je de huid wat vaker mild scrubben. Ook een gezichtsbehandeling kan er aan bijdragen dat er zo min mogelijk milia ontstaan.
Daarnaast doet een goede, gezonde op uw huid aangepaste dagelijkse huidverzorging ook heel veel. Dat is de basis voor een gezonde huid die in balans is en meer weerstand biedt tegen allerlei huidproblemen. Uw huid is tenslotte een orgaan met een functie, dus het is erg belangrijk die in goede conditie te krijgen en te houden.

Heeft u last van milia of gerstekorrels? Is uw huid wel in balans? Laat u dan nu adviseren en neem contact op met de schoonheidssalon.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *