Zonbescherming deel 1: Is een dagcrème met UV filter wel zinvol?

Het wordt binnenkort weer mooier weer en zoals elk jaar worden we overspoeld met informatie rondom zonbescherming en zonnebrandproducten, over hoe we wel of niet met de zon moeten omgaan en over welke filter, met welke factor, de beste is. De informatie die ons bereikt is vaak tegenstrijdig en dat zorgt voor verwarring. De zon is ook belangrijk, want ze bezorgt ons een goed humeur en regelt onze hormoonhuishouding. Dankzij de zon kan ons lichaam vitamine D aanmaken, wat o.a. nodig is voor een goede botontwikkeling. Maar zoals iedereen wel weet, kan de zon ook schadelijk zijn voor onze huid en gezondheid.  In deze blog zal ik uitleggen waarom een dagcrème met UV filter wel of niet werkt en waarom.

Dagcrème met UV filter

Het is de laatste tijd een trend om de zon zoveel mogelijk te vermijden en ten allen tijden een zonnebeschermingsproduct te gebruiken, meestal verwerkt in een dagcrème.
Ik hoor het vaak genoeg om mij heen, dat mensen een dagcrème met UV filter smeren of willen gebruiken, omdat dat zo ‘’belangrijk’’ is tegen de schadelijke invloeden van de zon op de huid en ze dan goed beschermd zijn.

Nadelen van een dagcrème met UV filter

Helaas is het zo dat een dagcrème met een zonnefilter niet langer beschermd dan een gewone zonnebrandcrème. Na c.a. 2 uur is deze SPF uitgewerkt en niemand brengt zijn dagcrème elke twee uur opnieuw aan. Ze geven dus een vals gevoel van veiligheid, omdat de dagcrème vaak vroeg in de ochtend aangebracht word en grotendeels uitgewerkt is zodra u buiten komt.  Ook zijn er nog meer nadelen aan een dagcrème met UV filter. Het product zal duurder in prijs zijn vanwege de toegevoegde (synthetische) filters. Ook werken de zonnefilters allergieën en huid/haaraandoeningen in de hand waardoor standaard dagelijks gebruik de kans daarop vergroot (wat ook zeer nadelig is voor het geval een zonnefilter zeer gewenst is wanneer u de hele dag buiten doorbrengt).  Ook heeft ons lichaam UV straling nodig om goed te functioneren, juist de uurtjes in de ochtend en de namiddag bevat een gezonde dosis UV straling. 

Wat kunnen we dan doen om de huid dagelijks te beschermen?

Wat ten eerste wel héél belangrijk is, is een dagverzorging waar anti-oxidanten in zitten. Schade en huidveroudering door vrije radicalen kan dan deels voorkómen worden. Met name natuurlijke vitamine E (“d-alfa-tocopherol-acetate”) biedt daartegen een efficiënte bescherming. Producten met deze vitamine (en zonder andere toegevoegde UV-filters) bieden al een beschermingsfactor 4 tot 6. Toegevoegd aan de producten voor de dagelijkse verzorging zijn andere maatregelen tegen het dagelijkse zonlicht dus overbodig. Toegevoegd aan zonneproducten vermindert vitamine E echter de concentratie chemische UV-filters of minerale pigmenten. Zo herkent u natuurlijke vitamine E op de verpakking: “d-alfa-tocopherol-acetate”.

Sun Solarium Vitamin

Dr Baumann heeft in bijna alle producten deze natuurlijke vitamine E verwerkt. De Sun Solarium Vitamin Factor 6 uit de SkinIdent lijn is zeer aan te raden als dagverzorging van april t/m augustus. De huid wordt perfect verzorgd, gehydrateerd, beschermd en voorbereid op de zomer, het zonnebaden of de zonnebank. Het hoge gehalte aan vitamine E biedt een natuurlijke UV beschermingsfactor 6. De hydraterende meervoudige liposomen sluizen de huidbeschermingsvitamines natuurlijke vitamine E en betacaroteen doeltreffend in de huid. Sun Solarium Vitamin Factor 6 bevordert een gelijkmatige bruine huidskleur. Een 2 in 1 product, omdat de liposomen en verzorging in één product zitten. Dus ook erg gemakkelijk voor op vakantie!

Ten tweede is het aan te raden altijd een zonnebeschermingsproduct mee te nemen wat je direct kan gebruiken zodra dat nodig is. Kent u de Sunday Brush al? Altijd makkelijk mee te nemen en ideaal voor in je handtas. Hij bevat minerale filters en werkt daardoor vrijwel direct! Ook ideaal dat je make-up netjes kan blijven zitten en je huid is ook direct gematteerd.

Beiden producten zijn verkrijgbaar bij Schoonheidssalon Couleur (ook in de webshop).

Wat doet natuurlijke vitamine E precies?

Natuurlijke vitamine E werkt op de volgende manieren:

-Hij beschermd de eigen huidcellen door een verbinding aan te gaan met de vrije radicalen, waardoor de vrije radicalen niet de huidcellen aan kan tasten. Hiermee wordt het huidverouderingsproces wat veroorzaakt wordt door vrije radicalen afgeremd.

-De huid kan natuurlijke vitamine E opslaan en terugvallen op de voorraden voor als daar nood aan is. Heeft u dus een voorraad vitamine E in uw huid en wordt u blootgesteld aan de zon, dan doet uw huid een beroep op de voorraad vitamine E om zo toch beschermd te blijven tegen de vrije radicalen.

Nadelen vitamine E

Soms kan de huid reageren op vitamine E in de vorm van verstopte poriën/pukkels. Meestal ligt de oorzaak aan een te grote verzadiging van vitamine E. Als u bijvoorbeeld niet veel buiten komt, wordt er geen beroep gedaan op de voorraden en is uw huid teveel verzadigd. Het is dan verstandig wat minder vitamine E te gebruiken. Ook kan het zijn dat u overgevoelig bent voor vitamine E. Dat gaat dan meestal niet om de natuurlijke vitamine E, maar om de synthetische versie ‘’dl-alfa-tocopherol-acetate’’. Let dus op of er een ‘’l’’ achter de ‘’d’’ staat om te kijken of het wel natuurlijke vitamine E is. De synthetische versie werkt ook lang niet zo goed als de natuurlijke, omdat de moleculen veel groter zijn.

Conclusie

Gebruik goede producten voor de dagelijkse huidverzorging, waar natuurlijke vitamine E in verwerkt zit. Zo bent u ten alle tijden licht beschermd tegen de schadelijke UV straling voor korte momenten buiten en gaat u huidveroudering tegen die door vrije radicalen wordt veroorzaakt. Gaat u echter lang(er) de zon in, dan is het verstandig een goed zonnebeschermingsproduct te gebruiken. Ook is het raadzaam om de zon op het heetst van de dag, tussen 12.00 u en 15.00 u te vermijden.

Bent u benieuwd hoe dat nou zit met zonnefilters? Lees dan ook deze blog!

Gebruiken jullie een dagcrème met UV filter? En wat zijn jullie ervaringen daarmee? Reageer hieronder!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *