Aan de basis van de meeste vormen van acné ligt een teveel aan hormonen. Die zorgen voor een verhoogde talgproductie en een verhoogde verhoorning. Er wordt dus teveel talg aangemaakt. Talg die bovendien ook nog dikker van samenstelling is dan normaal. Deze dikke talg gaat zich ophopen en uiteindelijk de talgkanalen verstoppen. Daardoor krijgt men mee-eters (comedonen). Wanneer deze verstoppingen aan de huidoppervlakte gaan oxideren, worden ze zwart. Vandaar de naam “zwarte puntjes”. 
In de talgklieren en op de huid bevinden zich bacteriën die de talg omzetten in vrije vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren zet de verstopte talgklier steeds verder uit en barst uiteindelijk. De irriterende vrije vetzuren komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken er ontstekingen. Hierdoor ontstaan de voor acne typische pukkels en puistjes. 
Vanwege de hormonale oorsprong van acné zijn het typisch pubers en tieners die er last van hebben. Nochtans zien we acné ook meer en meer bij volwassen mensen.

Picture

Acne en voeding

We benadrukken altijd het belang van een gezonde voeding voor een gezond huidbeeld. Alhoewel de wetenschappelijke onderzoek tot voor kort het tegendeel beweerde is er wel degelijk een verband tussen onze voeding en acné. 
Uitgangspunt voor onderzoek hieromtrent was de vaststelling dat in onze westerse maatschappij acneproblemen alleen maar toenemen, terwijl bij natuurvolkeren acne een onbestaand verschijnsel is. Als we ons eetpatroon gaan vergelijken met hun eetpatroon valt er onmiddellijk iets op. Hun dieet bevat, in tegenstelling tot dat van ons, geen melk of melkproducten en erg weinig geraffineerde suikers!


Mensen die een halve liter melk per dag drinken hebben 50% meer kans op puistjes dan mensen die zelden of nooit melk drinken. Dat blijkt uit onderzoek van de Harvard School of Public Health. De grotere kans op acné komt door de natuurlijke hormonen die in melk en andere melkproducten zitten. Deze hormonen worden in principe afgebroken in de lever maar als die het niet meer aankan worden ze afgezet in de rest van het lichaam. 
Op die manier zorgen ze voor, u raadt het al, een verhoogde talgproductie met uiteindelijk acné als gevolg. Het zijn overigens niet alleen de steroiden in melk die voor problemen zorgen. Melk barst van verschillende groeihormonen. En dat hoort ook zo. Melk is immers bedoeld om zuigelingen te laten groeien. Maar daar houdt het dan ook op.

Waar melk hormonen van buitenaf in het lichaam brengt, zorgt suiker en zeker pure, geraffineerde suiker, voor een verhoogde hormoonproductie door het lichaam zelf. Een team onder leiding van evolutionair bioloog Loren Cordain van de Amerikaanse Colorado State universiteit beschrijft het volgende mechanisme: 
Geraffineerde suikers worden snel verteerd en opgenomen. Het lichaam heeft immers weinig tijd om ze te verwerken. De alvleesklier reageert daarop door grote hoeveelheden insuline en het groei-hormoon IGF-1 af te scheiden om de bloedsuikerspiegel weer in evenwicht te brengen. Dit leidt op zijn beurt weer tot een overvloed van mannelijke hormonen. Die hormonen zetten de huid aan tot productie van talg. Zelfde resultaat dus als bij de melk, alleen een ander scenario.

Verzorgen en behandelen van acne

Een behandeling tegen acne vraagt tijd en geduld. Gezien de hormonale oorsprong van acne (puberteit, hormoon schommelingen e.d.) zal een behandeling vaak enkel de acne kunnen onderdrukken en niet genezen. Tenzij je aan de toevoer van hormonen zelf iets kunt doen. Wondermiddeltjes zijn dan ook niet realistisch. Je kunt eigenlijk pas na ongeveer een maand resultaat verwachten! 

Waar moet u als patiënt op letten?

  • Niet aan mee-eters of puistjes krabben en ze zeker niet gaan uitknijpen. Daardoor kunnen er lelijke littekens ontstaan.  
  • Reinig de huid voorzichtig, liefst met lauwwarm water of een milde gel. Droog voorzichtig af met een zachte handdoek. Hard wrijven en schoonboenen gaan de talgproductie nog meer stimuleren.
  • Verstop de acne niet onder een dikke laag make-up of cosmetica. De poriën raken dan afgesloten, waardoor er nog meer puistjes kunnen ontstaan.  
  • Gebruik geen zogenaamde acne producten uit de supermarkt of de drogist. De meeste vrij te verkrijgen verzorgingsproducten hebben geen of zelfs een ongunstig effect. Vraag advies bij een schoonheidsspecialiste.
  • Zonlicht maakt de huid wat donkerder van kleur. De acne blijft, maar zit ”verstopt” onder de bruine huidskleur. Zon mag, maar niet overdrijven en niet in combinatie met hoge vochtigheid. 
  • Massage en sauna’s verhogen het ontstekingsrisico, beter niet doen dus.  

Wat kan de behandeling met DR. BAUMANN producten voor je doen?

Naast het mild reinigen en ontsmetten van de huid zijn de producten van DR. BAUMANN er op gericht om verstoppingen tegen te gaan door het vloeibaarder maken en houden van de huidtalg.
U zult met andere woorden niet minder talg produceren maar wel een kwalitatief betere talg die makkelijker afvloeit. Verder bevatten de acne producten van DR. BAUMANN ook stoffen die de vrije vetzuren, veroorzaakt door de acne bacterie gaan neutraliseren waardoor heftige ontstekingen minder frequent gaan voorkomen. 

Advies over een goede dagelijkse acne verzorging krijgt u van ons. U kunt ook terecht voor een specifieke acnekuur. Naast reinigen en ontsmetten gaan we tevens de hoornlaag van de huid dunner maken met speciale fruitzuurbehandelingen, zodanig dat de talg nog beter kan afvloeien en de acne onder controle blijft. 

Wil je graag meer weten over de DR. BAUMANN acne behandelingen en de DR. BAUMANN producten tegen acne, neem dan contact op met ons.

Wat kan een dokter/dermatoloog voor je doen?

Als het aanpassen van de huidverzorging en voeding niet voldoende blijkt, kun je naar een huidtherapeut of dermatoloog. De behandeling van acne verloopt stapsgewijs, dat wil zeggen dat er diverse middelen zijn voor de verschillende gradaties van de aandoening. Afhankelijk van leeftijd, de ernst en de duur van de acne zal de behandeling er anders uit zien.

De mogelijkheden op een rijtje:

Producten in de vorm van een crème of lotion op basis van salicylzuur of benzoylperoxide. Deze middelen zorgen ervoor dat de afvoer van de talgkliertjes niet verstopt raakt. Ook werken ze licht ontstekingsremmend. 
Als de acne ernstiger is, zijn producten op basis van antibiotica aangewezen. De antibioticacrème of-lotion dient op de huid te worden gesmeerd om bacteriën te doden en ontstekingen tegen te gaan of te genezen. Antibiotica in  de vorm van capsules, die moeten worden ingenomen ter bestrijding en preventie van ontstekingen, zijn een alternatief.
Bij zeer ernstige acne kan de arts overwegen om een behandeling met vitamine A-zuur te starten. Behandeling met deze preparaten is niet zonder gevaar en wordt dan ook zoveel mogelijk vermeden. Tijdens of kort na het gebruik van vitamine A-zuur mag de patiënt absoluut niet zwanger worden, omdat er dan groot risico bestaat op een baby met afwijkingen. Strikte anticonceptie is dan ook noodzakelijk. Ook mag er tijdens en vlak na de  behandeling geen bloed worden gegeven.
Meisjes en vrouwen kunnen in plaats van deze middelen ook een speciale anticonceptiepil gebruiken die cyproteroneacetaat bevat. Dit is een progestageen met een antiandrogene werking, hetgeen betekent dat het de prikkel tot acnevorming onderdrukt.