Een schimmelnagel is een vervelende aandoening van de nagel(s) en soms pijnlijk. Schimmels zijn de aanstichters van deze zogenaamde mycosenagels (of kalknagels zoals ze genoemd worden in de volksmond).

Hoe herken je een schimmelnagel?

Bij schimmelnagels vertoont de nagelplaat verkleuringen zoals witte tot gele / bruinachtige strepen. De lengtegroei van de nagel is geremd en het gevolg hiervan is dat de dikte van de nagel toeneemt.

Hoe vaak komt het voor?

In Nederland lijdt naar schatting ongeveer 26% van de bevolking aan een schimmelinfectie aan de nagels. Mannen en vrouwen lopen ongeveer een gelijk risico op het krijgen van schimmelnagels. De kans neemt toe naarmate je ouder wordt. Ook risicogroepen (bijvoorbeeld diabetici) hebben vaak last van schimmelnagels. De gevolgen zijn: last bij het lopen, pijn en een schaamtegevoel.

Hoe ontstaan schimmelnagels?

Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een prima afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact. Vooral in gemeenschappelijke ruimtes zoals douches, zwembaden, sporthallen en sauna’s.
Wanneer je daar op blote voeten rondloopt, kom je bijna altijd in contact met schimmelsporen.
Als je vervolgens je voeten onvoldoende afdroogt en overmatig transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Je bent zelf dan weer een bron voor nieuwe infecties. Iemand met schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.

Hoe zijn schimmelnagels te voorkomen?

Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat je zelf kunt doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden is het volgende:

  • gebruik niet te veel zeep en spoel zeepresten grondig af
  • desinfecterende zeep is niet effectief tegen schimmels
  • droog je voeten zorgvuldig, vooral tussen de tenen
  • draag goed passende, leren schoenen
  • wissel schoenen regelmatig
  • draag altijd slippers in openbare wasgelegenheden of sportruimtes.
  • Gebruik een anti-schimmel product als uw huid de eerste tekenen vertoond van een schimmelinfectie

Behandeling van schimmelnagels

Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. De behandeling van een schimmelnagel is helaas nog steeds erg moeizaam.

Je kan proberen om zelf aan de slag te gaan en de aangetaste teennagel dagelijks te behandelen met een schimmeldodende vloeistof. Dit moet je dagelijks heel consequent doen. Het doel van deze behandeling is het ‘gezond houden’ van de nog niet aangetaste nagel, zodat het aangetaste gedeelte uitgroeit en uiteindelijk helemaal uitgegroeid (afgeknipt) is. Als er beweert wordt dat je na een week al resultaat moet zien, is dat dus klinkklare onzin! Echter is er een kans dat de behandeling niet aanslaat of dat er niet consequent behandeld wordt. De schimmel kan dan weer verergeren met demotivatie als gevolg. Helaas is er op dit moment nog geen wetenschappelijk bewezen vloeistof wat gegarandeerd werkt. Belangrijk bij deze manier van behandelen is wel dat de nagel zo dun mogelijk gehouden wordt, anders is de kans van slagen ontzettend klein.

De grootste kans op genezing is een behandeling met medicatie wat voorgeschreven is door de huisarts of dermatoloog. Deze medicatie is helaas vrij heftig en kan vervelende bijwerkingen veroorzaken. De behandeling duurt vaak wel 6 tot 12 maanden. Deze geneesmiddelen kunnen een hardnekkige schimmelinfectie wel sneller en grondiger bestrijden. Daarmee is de kans op een succesvolle behandeling groter geworden. Naast de voorgeschreven middelen moeten alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende her-infectie veroorzaken. Een ondersteunende voetbehandeling is van groot belang. Een pedicure kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.

Een combinatie van 2 bovenstaande behandelmethoden heeft de grootste kans van slagen bij ernstig aangetaste nagels.

Tip: Neem eens een kijkje in de webshop voor de HFL Laboratories Solution Spray(13,95 euro).

Wanneer zie je resultaat van de behandeling?

Bij gebruik van een schimmeldodende vloeistof zou je na 3 maanden het aangetaste stukje nagel uit moeten zien groeien. Is dit niet het geval, dan werkt dit middel mogelijk niet voor deze soort schimmel en kun je beter een ander middeltje proberen. Zie je wel verbetering, dan is het belangrijk om net zolang te blijven behandelen totdat de nagel helemaal uitgegroeid is en nog eens 2 weken langer totdat alle schimmelsporen ook uitgeroeid zijn(niet met het blote oog te zien). Dit om her-besmetting van de gezonde nagel te voorkomen. Het kan bij de grote teen wel 12 maanden lang duren voordat de nagel geheel vernieuwd is.

Na behandeling met het voorgeschreven geneesmiddel van de huisarts/dermatoloog kan het zijn dat je in eerste instantie een beetje teleurgesteld bent. Je ziet weinig resultaat. Dit komt omdat er tijd nodig is, voordat de aangetaste gele delen van de nagel helemaal uitgegroeid zijn. Vooral de nagels van de grote teen groeien slechts enkele millimeters per maand. Na enkele maanden geduld groeit er weer een gezonde nagel.