Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra wrijving en druk. Personen die veel tillen of zwaar werk met de handen verrichten hebben als natuurlijke bescherming zelfs eelt aan de handen. Overmatig eelt aan de voeten geeft vaak aanleiding tot vervelende klachten. Er zijn 2 oorzaken voor de aanmaak van eelt op de voeten:

1. Eelt aan de voeten ter bescherming

Eelt is een natuurlijke reactie van de huid op extra druk, zie het als een natuurlijke beschermlaag. Aan de voeten hebben we deze beschermlaag ook nodig, omdat die veel wrijving hebben. Bij veel mensen wordt deze beschermlaag te dik en gaat het pijn doen bij het lopen. Dan hebben we te maken met overtollig eelt, soms in combinatie met pijnlijke likdoorns.

2. Eelt door verkeerd schoeisel

Eelt kan ook ontstaan door de druk van de schoen boven op de tenen of teentoppen, met soms als gevolg pijnlijke likdoorns. Meestal is (te klein) schoeisel de oorzaak i.c.m. de stand van de tenen/voeten. Ook te wijde schoenen kunnen eelt veroorzaken, omdat er dan een constante wrijving is tussen de huid en de schoen vanwege het glijden. Goed passende schoenen zijn dus heel belangrijk om overmatige eeltvorming aan de tenen te voorkomen.

Overmatig eelt wordt in een voetbehandeling weggehaald tot de normale dikte en eventuele likdoorns worden tevens verwijderd. Zelf kunt u het eelt thuis dun houden met bijvoorbeeld een eeltvijl.